ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ

ΦΛΟΓΑ ΠΑΤΡΩΝ

 

 

     Οι φοιτητές ήταν ανέκαθεν πρωτοστάτες σε όλες τις μεγάλες στιγμές της κοινωνίας, όντας το πιο ενεργητικό και προβληματιζόμενο κομμάτι του πληθυσμού ενός λαού. Με αγώνες και θυσίες πέτυχαν να εγκαθιδρύσουν στον σύγχρονο πολιτισμό το αγαθό της ελευθερίας του πνεύματος. Συνιστούν τον πυρήνα από τον οποίο θα γεννηθούν οι μελλοντικοί επιστήμονες και ηγέτες της κοινωνίας, ώστε μελλοντικώς θα συνθέσουν το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.

      Έτσι επωμιζόμαστε ένα τεράστιο βάρος και καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε επιδεικνύοντας  έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά. Ο υγιής και ελεύθερος συνδικαλισμός είναι πρώτιστη ανάγκη ενός λαού που δοκιμάζεται εδώ και αιώνες, έχοντας ένα θολό μέλλον μπροστά του.

 

Η παράταξη μας

      Ο Αυτόνομος Φοιτητικός Συνασπισμός Κυπρίων Φλόγα Πάτρας ιδρύθηκε το έτος 2000 και αποτελεί έως και σήμερα την μοναδική αυτόνομη παράταξη στην Πάτρα. Ως άξονες ενεργοποίησης της Φλόγας είναι το εθνικό μας θέμα ως ύψιστη ανάγκη διασφάλισης της επιβίωσης του λαού μας και η προώθηση των φοιτητικών θεμάτων στα πλαίσια του ελεύθερου και αυτόνομου συνδικαλισμού. Παραμένουμε πιστοί σε τρεις βασικές αρχές: Στην αυτονομία, στην πίστη για απελευθέρωση, και στην διατήρηση της εθνικής συνείδησης του Κυπριακού Ελληνισμού.

      Η κομματοποίηση του φοιτητικού κινήματος που εκφράζεται από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, έχει ως μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των μητρικών κομμάτων που εκπροσωπούν και εκφράζουν. Έχοντας μικροκομματικές σκοπιμότητες και χρησιμοποιώντας ξεπερασμένες έννοιες όπως δεξιοί, αριστεροί, σύντροφοι, αγωνιστές, πατριώτες προδότες και άλλα τέτοια επίθετα, έχουν ως κύριο στόχο να περιορίσουν το πνεύμα του φοιτητή και να αναστείλουν την δυνατότητα του να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα.

      Η Φλόγα στα πλαίσια της αυτονομίας, έχει την ελευθερία να εκφράζεται και να επιλέγει τον τρόπο δράσης της, ανεξάρτητη από κάθε πολιτικό ή άλλου είδους οργανισμό, κόμμα ή πρόσωπο. Συνεπώς οι απόψεις μας είναι αγνές και ανεπηρέαστες και διαμορφώνονται μόνο από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην Φλόγα. Θεωρούμε ότι η αυτονομία της δράσης και της σκέψης του φοιτητή είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να πετύχουμε σαν φοιτητικό κίνημα.

Κυπριακό

      Το κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, παρά τις πολλές προσπάθειες που γίνονται για απομάκρυνση του από αυτό το πλαίσιο, ακόμα και από εσωτερικά μέτωπα. Για μας το πρόβλημα είναι πρωτίστως πρόβλημα εθνικής αποκατάστασης των Ελλήνων της Κύπρου και αναγνώρισης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης μας, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 1, παράγραφος 2). Εδώ και 36 χρόνια το νησί μας, βρίσκεται υπό την κατοχή των Τουρκικών στρατευμάτων, μοιρασμένο και σκλαβωμένο. Η ιστορία μας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης Ελληνικής ιστορίας, δεν μας επιτρέπει ηθικώς να ανεχτούμε τον Τουρκικό ζυγό και την στέρηση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας στην γη, όπου υπερασπίστηκαν με αίμα οι πρόγονοι μας τις αξίες και τα ιδανικά μας.

      Αυτή την στιγμή, παρανόμως σύμφωνα με δεκάδες ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και όλων των χωρών μέλη του, μας απαγορεύεται στα κατεχόμενα η ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας, ενώ καταπατώνται βιαίως οι ιδιόκτητες περιουσίες των προσφύγων. Εξίσου παράνομη έχει κριθεί και η εισβολή του 1974 και η ίδρυση του ψευδοκράτους από τους Τούρκους.

      Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, πυρήνες στην ίδια μας την χώρα εκφράζουν με όλο και μεγαλύτερο θράσος τα αντεθνικά, ανθελληνικά τους αισθήματα και αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα της Ελληνικότητας της Κύπρου. Οι ίδιοι αυτοί πυρήνες προσπάθησαν να μας επιβάλουν σχέδια και λύσεις που αποτελούν  ξεπεσμό των αξιών που η Ελληνική ιστορία της πατρίδας μας και οι αγώνες του λαού της είχαν πάντοτε ως σημαία: την ελευθερία, την ισότητα και την αγάπη για την Ελλάδα.

      Στα πλαίσια αυτού προωθείται από τον νυν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του συνεταίρους του σε αυτήν την πολιτική, ένα σχέδιο λύσης που γεμίζει οργή την συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων και που ήδη έχει απορριφθεί πανηγυρικώς στο πρόσφατο παρελθόν από τον λαό (αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο!).

Προδιαγραφόμενη λύση – Το κατασκεύασμα Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

      Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά και όλα τα κόμματα μας, έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου (1989), να επιδιώξουμε λύση με τη μορφή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Την λύση αυτή επιδίωκαν και πρότειναν οι Τούρκοι πριν και μετά το 1960 και πλέον οι πολιτικοί μας ηγέτες το έχουν κάνει δικό τους σύνθημα. Η ΔΔΟ είχε πρωτοσυμφωνηθεί με στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου – Ντεκτάς το 1977 και έγινε αφετηρία μιας τραγικής διολίσθησης στο Κυπριακό, μετατρέποντας το πρόβλημα μας από καθαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών της εισβολής και κατοχής, σε διακοινοτικό πρόβλημα.

      Αυτό που προσπαθούν να αποκρύψουν από τον κόσμο επιμελώς, είναι ότι είναι μια λύση ρατσιστική, άδικη και αντιβαίνουσα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον αποτελεί επιβράβευση εκ μέρους μας των τραγικών γεγονότων του 1974, καθώς νομιμοποιεί την άνομη Τουρκική κατοχή των εδαφών μας. Τέτοιου είδους κατασκευάσματα όπως η λύση της ΔΔΟ που προσπαθούν να μας επιβάλουν, όπως και το προηγούμενο όμοιας δομής σχέδιο Ανάν, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.

      Οι «προοδευτικές» δυνάμεις του τόπου προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λύση είναι ο διαχωρισμός των πολιτών, βάσει της φυλής και της θρησκείας τους, σε δύο κοινότητες. Οι ίδιοι λοιπόν που μας μιλούν για επαναπροσέγγιση θέτουν αυτούς τους ρατσιστικούς περιορισμούς σε ένα κράτος που το θέλουν βιώσιμο, σύγχρονο και λειτουργικό. Το βασίζουν εν τέλει στον διαχωρισμό αντί στην επανένωση διαιωνίζοντας έτσι την διχόνοια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αντί να προσπαθήσουν για την πραγματική επαναπροσέγγιση.

      Προσπαθώντας να κατανοήσω την λογική ενός τέτοιου κράτους, μοιραία αναρωτιέμαι αν υπάρχει σε κάποιο μέρος του πλανήτη, ένα πολιτισμένο κράτος το οποίο απαγορεύει σε πολίτη του, ή σε μερίδα πολιτών του να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του οι ίδιοι θελήσουν. Η απάντηση είναι απλή: μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες και απολίτιστα κράτη τίθενται τέτοιοι περιορισμοί. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι στο νέο κράτος θα απαγορεύεται η ελεύθερη εγκατάσταση αλλά και η ελεύθερη απόκτηση περιουσίας των πολιτών της μιας κοινότητας στην άλλη. Με πρόσχημα λοιπόν τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης των πληθυσμών των επιμέρους κρατιδίων, προσπαθούν να επιβάλουν οριστικώς την διχοτόμηση της πατρίδας μας. Επιπλέον μόνο μικρός αριθμός προσφύγων θα έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στα σπίτια του από τα οποία βιαίως έχει εκδιωχθεί.

      Τα ψεύδη τους όμως συνεχίζονται, όταν ισχυρίζονται ότι θα παραμείνουν μόνο 50000 έποικοι (δηλαδή Τούρκοι, όχι Τουρκοκύπριοι). Αν υπολογίσουμε και τις οικογένειες αυτών τότε ο αριθμός αυτός αυξάνει δραματικά. Και για όσους «ανθρωπιστές» θέλουν αυτή την λύση ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση στο πώς θα «ξεφορτωθούν» τους επιπλέον έποικους. Προφανώς με κάποιο μαγικό τρόπο, εφόσον οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν…

      Αλλά βεβαίως οι «σοφοί» της Κύπρου δεν έχουν κανένα προσωπικό συμφέρον από αυτή την λύση. Το γεγονός ότι θα διπλασιαστούν οι δημόσιοι αξιωματούχοι (βουλευτές, αστυνομικοί, δικαστές, υπουργοί κλπ) δεν είναι κίνητρο γι’ αυτούς. Το κάνουν απλώς από αγάπη για τον τόπο και όχι για να εκλέγονται ή να τοποθετούνται σε αξιώματα με μεγαλύτερη ευκολία. Όλους αυτούς όμως ποιός θα κληθεί να τους συντηρήσει οικονομικά;

Και αυτοί αλλά και οι 3(!) νέες δημόσιες υπηρεσίες, θα επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή την τσέπη μας.

      Επιπλέον καλούμαστε να συντηρήσουμε και να αναπτύξουμε και το βόρειο κρατίδιο εμείς οι «νότιοι», καθώς η οικονομία τους είναι σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αυτοσυντηρηθούν.

      Τα ιδιοφυή τεχνάσματα του προέδρου μας περί εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένης ψήφου τα οποία ο ίδιος πρότεινε (!) στον Ταλάτ, δεν εξέπληξαν μόνο εμάς, αλλά και τον ίδιο τον Ταλάτ! Και δεν μπορεί κανείς να αδικήσει τον κύριο Ταλάτ σε αυτή την περίπτωση. Προφανώς δεν περίμενε ποτέ λογικός άνθρωπος να προτείνει κάτι τέτοιο που θα καθιστά ισοπέδωση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ποια δημοκρατία άλλωστε δίνεται το δικαίωμα στην μειοψηφία να κυβερνήσει έστω και για 2 από τα 6 χρόνια της προεδρικής θητείας; Και σε ποια δημοκρατία η ψήφος ενός πολίτη έχει μικρότερη ισχύ από έναν άλλο πολίτη του ιδίου κράτους (κατά το ένα τέταρτο στην δική μας περίπτωση); Αυτό θα ισχύει όταν οι Ελληνοκύπριοι θα κληθούν να ψηφίσουν τον εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, μαζί φυσικά με τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι θα έχουν τετραπλάσια δύναμη ψήφου από τους Ελληνοκύπριους. Κάτι που δεν θα ισχύει στην αντίστροφή περίπτωση βεβαίως…

      Εν τέλει και μόνο η συζήτηση τέτοιων σχεδίων με τους Τουρκοκύπριους αποδυναμώνει τις διπλωματικές μας θέσεις, με τις συνεχείς υποχωρήσεις μας να δημιουργούν αρνητικό προηγούμενο. Έστω και τώρα πρέπει να σταματήσει ο ξεπεσμός μας και κυρίως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ, καθώς κάνοντας το αυτό θα συντελέσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση της διπλωματικής μας ισχύος. Αν όμως τελικώς τεθεί αυτό το δίλημμα πρέπει να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας μας σαν έθνος, και να μην ενδώσουμε στον τεχνητό αυτό εμπαιγμό των ξένων μεγάλων δυνάμεων που ως σύνθημα είχαν ανέκαθεν το διαίρει και βασίλευε.

 

Οι θέσεις του Α.Φ.Σ.Κ. Φλόγα για το κυπριακό

      Μετά από όλα αυτά οφείλουμε να παρουσιάσουμε τις δικές μας θέσεις και απόψεις για το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού. Αυτό που εμείς θεωρούμε ως ένα κράτος σωστά ευνομούμενο, δημοκρατικό και πολιτισμένο είναι αυτό που εγγυάται την ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών του, συμπεριλαμβανομένων της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ισότητα σε όλες τις πτυχές της δημοκρατίας, την ισότητα στο ιερό δικαίωμα της ψήφου, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, την εκδίωξη των εποίκων την επιστροφή των Αγγλικών βάσεων υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφος της. Η δημιουργία ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ χωρίς τεχνητούς περιορισμούς, με μια Κύπρο ελεύθερη και δημοκρατική, όπου οι πολίτες της θα έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης τους, είναι κάτι που υποχρεούμαστε να αποζητούμε. Αλλά δυστυχώς τα αυτονόητα προσπαθούν να μας τα παρουσιάσουν ως πολυτέλεια.

Η επόμενη μέρα

      Οι επόμενες κινήσεις της όποιας ηγεσίας μας θα πρέπει να έχουν ως άξονες δράσης συγκεκριμένα βήματα τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

1.  Επανατοποθέτηση του προβλήματος στην πραγματική του βάση δηλαδή ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής ΚΑΙ ΟΧΙ ως δικοινοτικές διαφωνίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

2.  Απεγκλωβισμός από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-1979 και καταγγελίας τους ως άκυρες νομικά και αντιβαίνουσες με τον Καταστατικό Χάρτη του Ο.Η.Ε. και με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές μαζί με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου (1989,1996) μας παρέσυραν στον κυκεώνα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πρέπει να αναθεωρηθούν.

3.  Αναγωγή της παραβίασης των συνόρων μας και των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο, ως ζήτημα παραβίασης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.  Ενίσχυση των εθνικών δεσμών της Κύπρου και της Ελλάδας, της πολιτικοοικονομικής τους συνέργειας και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, με κοινό σκοπό αυτών την πολιτική ενδυνάμωση και των δύο έναντι των Τουρκικών ιμπεριαλιστικών βλέψεων.

5.  Άρση του καθεστώτος των δικοινοτικών συνομιλιών καθώς είναι απαράδεκτο να συνδιαλεγόμαστε επισήμως μέσω του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με παράνομους θεσμούς και πρόσωπα, καθώς τους δίνουμε πολιτική υπόσταση.

6.  Οι συνομιλίες μας πρέπει να διεξάγονται μόνο με την Τουρκία και με έντονη συμμετοχή της Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Η.Ε.

7.  Προώθηση εκ μέρους της κυβέρνησης αποφασιστικής πολιτικής για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων της Κύπρου (δικαίωμα εκπαίδευσης, σεβασμός στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας), σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

8.  Αποτροπή της προσπάθειας της Τουρκίας προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό προφίλ μετατρέποντας την λειτουργία της σε δημοκρατική, αναγκαζόμενη επίσης να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία ακόμα και στο ίδιο της το έδαφος αγνοεί.

      Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε κανένα μέσο που θα συμβάλει στην σωστή κατεύθυνση στα πλαίσια της στρατηγικής μας. Η καλλιέργεια επίσης αγωνιστικού φρονήματος μέσω της παιδείας και αποτροπή της παραχάραξης της ιστορίας, είναι απαραίτητα στοιχεία για να πετύχουμε τους στόχους μας.

      Αναγνωρίζοντας ότι όλα αυτά δεν είναι εύκολα, πρέπει να παραδεχτούμε επίσης ότι δεν είναι ακατόρθωτα. Άλλωστε η εύκολη λύση είναι πάντα να υποχωρήσεις και να παραιτηθείς, αλλά η έντιμη λύση είναι να παλέψεις για τα ιδανικά στα οποία πιστεύεις.

Φοιτητικά θέματα

      Δρώντας στο φοιτητικό κίνημα, μας απασχολούν και τα φοιτητικά θέματα και προβλήματα. Οι λύσεις σε αυτά τα προβλήματα όμως μπορούν να έλθουν μόνο μετά από εντατική συνεργασία όλων των φοιτητών μέσω της Φ.Ε.ΚΥ.ΠΑ., ανεξαρτήτως παράταξης και πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς είναι θέματα που αφορούν όλους μας. Δυστυχώς στον βωμό των πολιτικών παιχνιδιών των παρατάξεων και των κομμάτων που τα καθοδηγούν, έχουν θυσιαστεί τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, με συνέπεια να μην υπάρχει σωστή οργάνωση στην αντιμετώπιση τους.

      Η δημιουργία ενιαίας κυπριακής φοιτητικής ταυτότητας για όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με διεθνή χρήση και κυρίως στην Ελλάδα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συνεργασία με το κυπριακό κρατικό μηχανισμό, ο οποίος με την σειρά του θα πρέπει να συνεργαστεί σε διμερές επίπεδο με την Ελλάδα, αλλά γιατί όχι και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να θεσπιστούν παροχές και διευκολύνσεις μέσω αυτής της ταυτότητας ανάλογες με αυτές όλων των φοιτητών του κόσμου. Άλλωστε η φοιτητική ιδιότητα δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς.

      Σημαντικό επίσης, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση επ’ αυτού, είναι η επιχορήγηση, έστω και μερικώς, των αεροπορικών ναύλων και έστω με θέσπιση οικονομικών κριτηρίων για παροχή σε φοιτητές εβρισκόμενους σε δυσχερέστερη οικονομική θέση. Μπορεί επίσης να προωθηθεί αίτημα προς δρομολόγηση ναυλωμένων πτήσεων σε περιόδους αιχμής στο αεροδρόμιο της Αράξου που βρίσκεται μόλις 45 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, επιβάλλεται η καλύτερη οργάνωση της μεταφοράς των φοιτητών με μίσθωση λεωφορείων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να είναι οικονομικότερη και ευκολότερη η μετάβαση στην Πάτρα. Αναγκαίο εδώ θα είναι να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ της Φ.Ε.ΚΥ.ΠΑ. και των φοιτητών και έγκαιρη ενημέρωση περί των δρομολογίων. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει συνεργασία επ’ αυτού και με τις αεροπορικές εταιρίες.

      Ένα μεγάλο θέμα επίσης είναι η στέγαση των φοιτητών. Επί τούτου θα μπορούσαν να ανεγερθούν φοιτητικές εστίες σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού φοιτητών ή να δοθεί κάποιο επίδομα ενοικίου από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

      Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που εγείρεται στην Ελλάδα είναι η μη αναγνώριση από το ελληνικό κράτος της ιδιότητας των πολυτέκνων οικογενειών σε ξένους φοιτητές. Απαιτείται από εδώ συντονισμός του φοιτητικού κινήματος σε συνεργασία με το Κυπριακό και Ελληνικό κράτος, ώστε να δικαιούνται αναγνώρισης αυτού του δικαιώματος και οι Κύπριοι φοιτητές, με συνέπεια αρκετές ελαφρύνσεις και κυρίως στα εισιτήρια των λεωφορείων τα οποία επιδοτούνται στα παιδιά πολυτέκνων οικογενειών με 50% ελάφρυνση, αντί για του αντίστοιχου 25% των φοιτητών. Περιττό είναι νομίζω να σχολιάσω την σημαντικότητα αυτού, που εγείρεται από τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων.

 

Προπαγάνδα εναντίον της Φλογά

      Πολλοί είναι αυτοί που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Φλόγας και επιτίθενται απρόκλητα στην παράταξη, αλλά και στα μέλη της προσωπικά σε κάποιες περιπτώσεις, νιώθοντας απειλημένοι από τις καθαρές θέσεις που προβάλλονται από εμάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσω κομματικών μελών προσεγγίστηκαν ακόμα και οι συγγενείς των παιδιών που συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν, ώστε να «απαλλαγούν» από τις «κακές επιρροές». Νιώθουμε λοιπόν την ανάγκη να δώσουμε κάποιες απαντήσεις και εξηγήσεις.

  • Δεν είμαστε ρατσιστές. Όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές που συμμετέχουν στην Φλόγα είναι κάθετοι σε τέτοια ζητήματα. Δεν πιστεύουμε ότι το χρώμα, η εθνικότητα, το φύλο, η θρησκεία ή οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας έχει σημασία στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Αντιθέτως, η διαφορετικότητα είναι αυτή που δίνει χρώμα στην ζωή και η ποικιλία των απόψεων και πεποιθήσεων είναι αυτό που διαμορφώνει την κοινωνία, προωθώντας την ανάπτυξη της σε όλα τα επίπεδα. Διακρίσεις βασιζόμενες σε αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι απαράδεκτες και αθέμιτες. 
  • Δεν είμαστε ακροδεξιοί. Κακοήθεις φήμες που κυκλοφορούν για ανάμιξη μας με ακροδεξιά στοιχεία ή οργανώσεις είναι τουλάχιστον γελοίες και δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Αντιθέτως ισχυρή πεποίθηση μας είναι ότι η τοποθέτηση των ανθρώπων σε γραμμές και χαρακτηρισμός τους ως δεξιοί, αριστεροί, ακραίοι κλπ, έχουν ως μοναδικό στόχο την προβατοποίηση της κοινωνίας για ενίσχυση των κομματικών σκοπιμοτήτων. Τέλος η βία από όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα από όλους μας.
  • Δεν έχουμε καμία σχέση με κανένα κόμμα ή οργανισμό. Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να διατηρούμε την αυτονομία μας και ανεξαρτησία μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Οι μοναδικές οικονομικές πηγές που έχουμε είναι η προσωπική μας εισφορά στην παράταξη, κάποιες λίγες εκδηλώσεις (πάρτι) που διοργανώνουμε και ένα μέρος της επιχορήγησης του κράτους που δίνεται σε όλες τις φοιτητικές παρατάξεις. Κανένας οργανωμένος πολιτικός φορέας δεν έχει δώσει ποτέ ούτε ευρώ στην παράταξη μας.
  • Δεν είμαστε εθνικιστές. Αν η αγάπη για την πατρίδα μας την Κύπρο και την Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, οδηγούν σε τέτοιους χαρακτηρισμούς, τότε η παθογένεια είναι αλλού. Δεν έχουμε καμιά επεκτατική βλέψη προς κανένα πολιτισμό, δεν θέλουμε το κακό ή την εξαφάνιση κανενός λαού. ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. Το μόνο που διεκδικούμε είναι η επιστροφή των εδαφών μας, ώστε να ζήσουμε και να ακμάσουμε ειρηνικά μαζί με τους Τουρκοκύπριους και όχι χώρια από αυτούς. Έχουμε όμως την απαίτηση να μας σέβονται όπως ακριβώς τους σεβόμαστε και εμείς. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές  έχουμε με τον οποιονδήποτε και να συνεργαστούμε προς κοινό όφελος. Από την άλλη όποιος δεν αναγνωρίζει την εδώ και χιλιετίες ισχυρή ύπαρξη του Ελληνικού στοιχείου στην Κύπρο και τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο, τότε είναι ανιστόρητος, αμόρφωτος ή εναλλακτικά εθελοτυφλεί. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες και αυτό είναι η μόνη μας «αμαρτία».

 

Πληροφορίες για την Φλογά

Ιστοσελίδα: flogapatra.wordpress.com

E-mail: floga-patras@hotmail.co.uk

Τηλ.:6998801025

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s